Samuel ANTHAMATTEN
© Christoffer_Sjostrom
Ski freeride
Samuel ANTHAMATTEN
Freeride skiing - 37 years

Zermatt_Sam_Anthamatten_Quickshift_©Christoffer_Sjostrom

“Doe wat je wilt, maar doe het goed!”

 

Het verhaal van Sam is nauw verbonden met dat van zijn broers Simon en Martin, zijn eerste touwpartners. Ze groeiden op aan de voet van de Matterhorn, in Duitstalig Zwitserland. Al kijkend naar deze 4478 meter hoge bergtop die ver boven de wolken uittorent, in het betoverende licht, koesterde Samuel Anthamatten avontuurlijke dromen. Hij zag hoe de berggidsen van Zermatt, de helden van zijn jeugd, de gletsjer van de Matterhorn opgingen en besefte wat zijn bestemming was.

 

Van de ijswatervallen naar de Freeride World Tour

Samen met zijn oudere broer Simon beklimt hij als 11-jarige de 4000 meter hoge Breithorn. En samen doen ze overal ter wereld mee aan wedstrijden ijsklimmen. Als 16-jarige wint Samuel zelfs een wedstrijd van de wereldcup. Simon en Samuel hebben de hoogste bergtoppen op aarde beklommen, van Patagonië tot Nepal. Maar toen werd de blik van deze alpinist getrokken door de off-piste en richtte hij zich in 2009 op de besneeuwde hellingen en het freerideskiën.

 

In 2011 maakt Samuel Anthamatten een sensationele indruk in de populaire Freeride World Tour. In Verbier, waar de grote finale plaatsvindt, behaalt hij de tweede plaats in het algemeen klassement, nadat hij in het Russisch Sotsji eerste was geworden. Het is het begin van een mooie carrière in de wereld van de pro riders. Maar de competitie en de voor gewone stervelingen onmogelijke kanten ervan volstaan voor hem niet. De Zwitser zoekt de open ruimte.

Een evenwichtsoefening hoog in de bergen

Als freerider en alpinist houdt hij van de combinatie van deze twee specialiteiten en passies. Hij gebruikt zijn kwaliteiten als extreem skiër om onbekende plekken te ontdekken. In de bergen speelt hij nooit vals, want hij weet dat ze eerlijk zijn. Sam beklimt ze, met een tent en slaapzak op zijn rug, en skiet er daarna vanaf. Met veel finesse en gevoel voor schoonheid trek hij sporen in de mooiste sneeuwcouloirs, van Bolivia tot Japan. Als een koorddanser in evenwicht, waarbij de zorgeloze freerider en de voorzichtige gids samenkomen, stelt hij zich beheerst bloot aan het gevaar.  De jongere generatie mag desnoods de double corks uitvoeren.

 

Samuel houdt van de informele sfeer van Julbo. Samen hebben ze verschillende projecten uitgevoerd, zoals de White Session Steep & Mythic met zijn vriend Vivian Bruchez, en hij werkte mee aan twee professionele modellen: Epik and Peak met Glenn Plake in 2013 en The Verticals in 2015, ook met Vivian. Getooid met zijn bril visualiseert hij zijn lijnen. Zijn ogen zoeken naar nieuwe routes. Hij heeft maar één doel: unieke avonturen beleven.

 

Zermatt_Sam_Anthamatten_Quickshift_©Christoffer_Sjostrom

- Related news -