Quentin FILLON - MAILLET
© BEN_BECKER_julbo
Ski nordique
Quentin FILLON - MAILLET
Biathlon - 31 years

“Op zoek naar uitmuntendheid!"

 

De biatlon zit in zijn bloed! En de Jura stroomt door zijn aderen. De oorsprong van de carrière van Quentin Fillon-Maillet ligt in Saint-Laurent-en-Grandvaux, hemelsbreed tien kilometer verwijderd van het hoofdkantoor van... Julbo! Hier in dit kleine bergdorp op 900 meter hoogte is het voor de Fransman allemaal begonnen. In het paradijs voor langlaufers.

 

De passie voor buitensport leeft in de familie Fillon-Maillet al sinds meerdere generaties. Quentin en zijn familie hebben elke struik van het bergmassief al per ski, op de fiets of te voet verkend.  Onder leiding van zijn ouders ontdekt hij als tienjarige de langlaufwedstrijden. Vier jaar later maakt hij met een geweer op de rug zijn debuut in de biatlonsport. In 2008 wordt hij Frans jeugdkampioen en begint hij te dromen over een bestaan als professional.

 

Van droom tot werkelijkheid

In 2010 wordt hij lid van het Franse juniorenteam en de Jurabewoner doet in 2012 voor het eerst mee in de competitie voor de IBU Cup. Dankzij zijn goede prestaties wordt hij opgemerkt door de staf van het Franse A-team en mag hij een voorbereidende stage volgen aan de zijde van mannen als Fourcade, Béatrix, Bœuf... In 2014 staat Quentin Fillon-Maillet aan de start van de wereldcupwedstrijd in Grand-Bornand. Voor het eerst tussen de grote namen.

 

In januari 2015 mag Quentin de sterren tutoyeren als hij tijdens de wereldcup een podiumplek haalt op de massastart van Ruhpolding. Een tweede plaats na een memorabele sprint met de Duitser Simon Schempp, die hem verslaat met een verschil van slechts acht centimeter! Het is zijn mooiste herinnering tot dat moment.

Van de schaduw naar het licht

Na dit eerste succes zet de biatleet zijn opmars voort. In 2018 slaagt hij er op de Olympische Winterspelen van Pyeongchang niet in om een medaille te winnen, maar tijdens de massastart van Antholz-Anterselva in 2019 haalt hij wel zijn eerste overwinning in een wereldcupwedstrijd. Wat een opluchting!

 

Quentin Fillon-Maillet, die lang in de schaduw stond van Martin Fourcade, komt in 2020 vol in de schijnwerpers te staan. Hij is formidabel op de ski en schiet onverstoorbaar met het geweer dat hijzelf heeft gefabriceerd. Tijdens de wereldkampioenschappen blinkt hij uit (goud op de estafette, zilver op de massastart en de sprint) en voor de wereldbeker beklimt hij het podium met successen op alle individuele onderdelen: 2e op de sprint, 3e op de achtervolging, 3e individueel, 2e op de massastart. Wat een prestatie!

 

Quentin Fillon-Maillet bewijst zich met zijn constante verrichtingen als de nieuwe leider van het Franse team. Vanaf nu heeft de ambitieuze biatleet alleen nog oog voor de olympische medailles en de kristallen bollen. Twee doelen die binnen handbereik zijn.

 

- Related news -