Armel LE CLÉAC’H
© Vincent Curutchet
Voile
Armel LE CLÉAC’H
voile - 46 years

Armel Le Cléac'h

“Nooit opgeven."

 

Duizenden alpinisten hebben de Everest beklommen. Honderden astronauten hebben de ruimte verkend. Maar er zijn minder dan honderd zeevaarders die de hele wereld om hebben gezeild, alleen, zonder tussenstop en zonder hulp van buitenaf. In 2017 was Armel Le Cléac’h van hen de allersnelste!

 

Van zwaardboot tot de Formule 1 van de zee

Voor de Julbo-ambassadeur is alles begonnen in Finistère, in het noorden van Bretagne. Armel werd geboren in Saint-Pol-de-Léon en deed als 9-jarige voor het eerst mee aan een zeilwedstrijd in de baai van Morlaix. Het zeilvirus kreeg hij mee van zijn vader.  De rest heeft hij aan zichzelf te danken, aan zijn talent, zelfopoffering en winnaarsmentaliteit. De Breton zag aan boord van een Optimist en daarna een 420 voor het eerst de boeggolven opspatten. De Breton, groot fan van de verhalen van Tolkien, begon te dromen over de grote Oceaan en over solotochten, over wilde avonturen tussen de Roaring Forties en de Furious Fifties.

 

Armel haalde aan het  Nationale Instituut voor Toegepaste Wetenschappen van Rennes een ingenieursdiploma en ging in 1999 werken voor de beroemde zeilopleiding "Pôle Finistère Course au Large" van Port-la-Forêt. Al snel maakt hij naam in de zeilwereld en hij krijgt zelfs een bijnaam: de jakhals. Hij geeft nooit op, doorklieft de golven en sleept prijs na prijs binnen: de Solitaire du Figaro (twee keer), de Transat AG2R, de Transat en vooral de Vendée Globe met zijn Imoca. Nadat hij in 2009 en 2013 al tweede was geworden, won hij in 2017 in een recordtijd de negende editie van de “Everest van de zee”: in 74 dagen, ofwel 4 dagen sneller dan het vorige record dat in handen was van François Gabart!

 

Fast and furious

Armel Le Cléac’h weet alles over het zeilen en is een buitengewone zeeman die naar perfectie streeft. Dat betekent ook dat hij veeleisend is en hard voor zichzelf. De vader van twee kinderen is aan wal een bescheiden man, maar op het water meedogenloos.  De sport- en golfliefhebber vaart nu over de oceanen in de Ultime-categorie, die van de gigantische, vliegende trimarans! Hoewel hij in 2018 twee keer kapseisde, laat de Fransman zich niet ontmoedigen en heeft hij zichzelf twee doelen gesteld. Met zijn indrukwekkende Maxi Banque Populaire XI (nu in aanbouw) van 32 meter lang, die een krankzinnige snelheid kan bereiken, wil hij in 2022 de Route du Rhum varen en in 2023 een nieuwe solozeiltocht om de wereld maken. Armel is altijd klaar om de elementen te trotseren.

 

ArmelLeCleach_FirstSecond_Still2©maximemouli

- Related news -