Hervé BARMASSE
© HBarmasse_DGoetler_Mathis_Dumas
Alpinisme
Hervé BARMASSE
Mountaineering - 45 years

Alpi_Nepal_Herve_Barmasse_ShieldL©HBarmasse_DGoetler_Mathis_Dumas

"We hebben maar één leven, laten we het onvergetelijk maken."

 

Hervé Barmasse werd geboren in de Aosta-vallei, in de schaduw van de grootse, 4478 meter hoge Matterhorn, en stamt uit een familie van bergbewoners. De passie voor het alpinisme, al vier generaties overgedragen van vader op zoon, kreeg hij met de paplepel ingegoten. De bergen hebben hem gewiegd. Gevormd, veranderd, geïnspireerd. De bergen zijn z’n hele leven.

 

De Matterhorn in het bloed

Voordat Hervé naar bergtoppen klom, skiede hij ervanaf. Als zestienjarige was hij een grote belofte van het Italiaanse alpineskiën. Een afdaler. Op weg naar de top. Maar bij een zware val breekt hij zijn knie en vallen zijn kinderdromen in duigen. Zonder het skiën is hij verloren. Zijn vader ziet het. Op een ijskoude februaridag, midden in de winter, neemt hij Hervé mee en beklimmen ze samen de Matterhorn, in de voetsporen van zijn grootvader en zijn overgrootvader. Zo opent hij hem de ogen. De vonk springt over. De jonge man ontdekt dat de bergen uit heel wat meer bestaan dan aangestampte pistes en dat hij ze ook kan beklimmen. Een nieuw hoofdstuk begint, met ontdekkingstochten en beklimmingen naar de top.

 

Voor zijn eerste solobeklimming waagt Hervé Barmasse zich aan de zuidkant van de Matterhorn. Het is de eerste van een lange lijst bergtoppen, waarvoor hij de hele wereld rondreist, van Patagonië tot Pakistan. Een innerlijk reis ook, om zijn eigen grenzen te ontdekken: fysiek, technisch, maar vooral mentaal. Geconfronteerd met zichzelf leert de alpinist om pijn weg te duwen, vermoeidheid te overwinnen en te luisteren naar zijn angsten. Ze helpen hem om de juiste beslissingen te nemen, voor zichzelf of voor anderen, wanneer hij zijn beroep van gids in het hooggebergte uitoefent. Een zaak van leven en dood op gevaarlijke hoogte, in de “zone van de dood”.

 

Hoogtelijnen beklimmen en erover schrijven


De Italiaan, een ster in zijn discipline, heeft slechts één doel: op avontuur gaan, waar niemand heengaat. Weg van de gebaande paden, op zoek naar het onbekende. Nieuwe routes ontdekken, zoals de route die zijn naam en die van zijn vader draagt: de couloir Barmasse. Waar dat is? Op de Matterhorn natuurlijk! Dat is zíjn berg. Hij heeft er een film over gemaakt: Linea continua (Doorlopende lijn). En daarna een boek over geschreven: La Montagna dentro (De berg in mij). U merkt het, deze hartstochtelijke liefhebber van film en fotografie vertelt graag over zijn wapenfeiten, zoals de tocht die hij samen met zijn touwpartner David Göttler volbracht. In 2017 bedwongen de twee mannen de Shishapangma, één van de beruchte achtduizenders in de Himalaya, op de grens van Nepal en Tibet. Een monster dat ze in de puurste Alpine-stijl hebben getemd. Zonder zuurstofflessen, zonder sporen achter te laten. Oog in oog. Als een echte Barmasse.

Alpi_Nepal_Herve_Barmasse_ShieldL©HBarmasse_DGoetler_Mathis_Dumas

- Related news -