Léo SLEMETT
© Mathis_Dumas
Ski freeride
Léo SLEMETT
Freeride Skiing - 27 years

Tacul_Pente_Raide_Leo_Slemett_©Mathis_Dumas

“De ski is de pen waarmee je gedachten kunt opschrijven."

 

De bergen zijn voor hem een onbeschreven blad. Een wit paradijs voor een bergtopkunstenaar. Met ski's onder zijn voeten tekent Léo Slemett lijnen op de ongerepte vlakken, net zoals hij zijn eigen geschiedenis en die van de Freeride World Tour (FWT) schrijft.

 

Van de slalom tot de backflip

Léo groeit op met een hoofd vol dromen, aan de voet van de Mont Blanc. Tussen de slalompaaltjes ontstaat zijn passie voor het glijden en ontdekt hij de kick van de snelheid. Zijn eerste backflips voert hij uit met enorme ski's. Gefascineerd door de video's van Candide Thovex en de prestaties van Aurélien Ducroz ontwikkelt de inwoner van Chamonix een passie voor het freestyleskiën.

Mountains Legacy JM_leoSlemett

In 2011 doet hij in de Verenigde Staten mee aan zijn eerste wedstrijd. Een openbaring, of eigenlijk een bevestiging. Twee jaar later meldt hij zich in de FWT. De bescheiden en rustige jongeman staat opeens tussen de beste freeriders ter wereld. De nieuweling is nog maar net 20 geworden! Een leeftijdsrecord. Sommige mensen kijken misschien op hem neer, maar Léo weet wat zijn doel is. Het is een harde leerschool en in 2013-2014 degradeert hij uit de hoogste klasse. Voor deze noeste werker maakt het weinig uit, hij zal al snel en lineair vooruitgang boeken.

 

Het wonderkind uit Chamonix

Geleid door een dierlijk instinct ontwikkelt Léo Slemett zich razendsnel. Na twee veelbelovende seizoenen is hij fysiek beter voorbereid en mentaal volwassener. Léo stort zich stijlvol naar beneden, laat de meest fantastische sprongen zien, en rijgt de winnende runs aan elkaar, zodat hij in 2017 in Verbier wereldkampioen freeriden wordt. Hij is pas 23 jaar en staat aan de top! Een unicum.

 

De prestatie is des te indrukwekkender omdat hij een jaar eerder de liefde van zijn leven heeft verloren aan de door hem zo geliefde bergen: Estelle Balet, wereldkampioene in het freeride snowboarden. De lawine had alles mee kunnen nemen, maar Léo legt zich daar niet bij neer, dat belooft hij haar. Zijn overwinning in de FWT is dus niet zozeer een bevestiging als het begin van zijn herstel.

 

In de voetsporen van een ontdekkingsreiziger


Léo Slemett is een estheet. Een grenzeloze perfectionist. Hij houdt van mooie bochten, unieke lijnen. Met deze creatieve geest - gekoppeld aan die van zijn vrienden uit Chamonix - ontwikkelde "het kind van de witte vallei” (die ook een diploma marketing en communicatie op zak heeft) samen met Julbo de Fam Cham-bril, een professioneel model vol grafische elementen. Met deze zelfde vrienden (en dan vooral Vivian Bruchez en Mathéo Jacquemoud) struint hij door de bergen, op toerski's of hangend onder een parapente, en gaat hij in de hele wereld op ontdekkingstocht: Georgië, Pakistan, Groenland, Iran, Rusland, Alaska, Nepal… om inspiratie op te doen voor zijn filmprojecten. Om ons over zijn avonturen te vertellen. En om groter te denken.

Leo_Slemett_Mathis_Dumas

- Related news -