Tarjei BOE
© BEN_BECKER_julbo
Ski nordique
Tarjei BOE
Biathlon - 35 years

BEN_BECKER_julbo_Tarjei_Boe

“Allez les Boe!"

 

Boe tegen ‘les Bleus’. De “wedstrijd” tussen de Noorse broers en het Franse team, lange tijd onder aanvoering van Martin Fourcade, houdt de biatlonfans al jaren in spanning. Tarjei en zijn jongere broer Johannes hebben er zelfs een woordspeling en hashtag voor bedacht: #allezlesboe! Een sportieve rivaliteit die ook in de media wordt uitgevochten en waar de oudste en zeer geliefde broer dol op is. 

 

Jongste winnaar van de wereldbeker

Je zult Tarjei Boe zelden aantreffen zonder een lach op zijn gezicht. De Julbo-atleet staat in de sportwereld bekend om zijn goede humeur en is gemakkelijk in de omgang. Hij is eenvoudigweg blij dat hij zijn sport kan uitoefenen en van zijn passie kan leven. De Noor, die in zijn geboorteland een grote ster is, maakt tijdens de persconferenties na de wedstrijd altijd grappen. Maar achter zijn lachende voorkomen schuilt een bijzonder competitief persoon.

 

Tarjei werd in 2006 individueel wereldkampioen junioren en debuteerde in 2009 in het Russische Chanty-Mansiejsk in de wereldcup. De bevestiging van zijn grote talent volgt al heel snel. Na een eerste overwinning eind 2010 op de sprint van Hochfilzen, in het Oostenrijkse Tirol, en een olympische titel op de estafette in Vancouver in hetzelfde jaar, wordt hij in 2011 wereldkampioen individueel en wint hij de grote kristallen bol! Hij is de jongste winnaar ooit (23) en de beste biatleet op aarde.

BEN_BECKER_julbo_Tarjei_Boe

Ogen gericht op Peking 2022

Nadat hij de concurrentie had verslagen moest Tarjei Boe - die in de schaduw van koning Ole Einar Bjørndalen opgroeide - twee concurrenten voor laten gaan: Martin Fourcade... en zijn eigen broer Johannes, de nieuwe leider van de Noren. Deze broederstrijd wordt zonder jaloezie of vijandigheid uitgevochten, het is eerder omgekeerd. De twee broers zijn bijzonder close en hun wederzijdse respect stuwt hen allebei naar de top. Tarjei is trots op de prestaties van zijn jongere broer, geeft hem advies, gebruikt dezelfde ski's én dezelfde trainer voor het schietonderdeel: Siegfried Mazet... de voormalige coach van de Fransen!

 

De voormalige wereldkampioen op de massastart (in 2013 in Nove Mesto) voelt zich goed in de rol van outsider. Hij houdt ervan om iedereen te verrassen, zoals in 2019 tijdens de wereldbekerwedstrijd in Östersund, toen hij zijn achtste individuele medaille won. En natuurlijk hoopt hij die prestatie in 2022 te herhalen, tijdens de Olympische Spelen van Peking...

 

BEN_BECKER_julbo_Tarjei_Boe

- Related news -