Xavier THEVENARD
© Jose-Miguel-Muñoz
Trail running
Xavier THEVENARD
Ultra Trail - 35 years

Xav_Thevenard_Fury_©Jose Miguel Muñoz

“Het gaat erom op te gaan in de omgeving"

 

Pépino is niet groot, maar hij rent hard en vooral heel lang! Pépino, dat is Xavier Thévenard, de lieveling van het Franse publiek. De voormalige biatleet - hij was lid van het Franse juniorenteam - is een van de beste ultratrail-lopers ter wereld. In de Jura traint de sportfanaat te voet, met de fiets, met ski's of in een kajak... Deze harde werker wisselt graag van discipline om gemotiveerd te blijven. Het verklaart wellicht zijn indrukwekkende erelijst.

 

Chamonix boven alles

De "Petit Prince" van Chamonix, zijn favoriete speelterrein, levert op alle afstanden topprestaties. Hij is trouwens de enige die alle wedstrijden van de UTMB® heeft gewonnen: OCC®, TDS®, CCC® en natuurlijk de Ultra-Trail van de Mont-Blanc®. Uitgerust met de Julbo Aero UTMB®-bril wint hij in 2018 voor de derde keer deze legendarische wedstrijd (171 kilometer, 10.000 hoogtemeters) in 20 uur en 44 minuten, waarmee hij de Spanjaard Kilian Jornet en zijn landgenoot François D’Haene evenaart. Hij staat nu op gelijke hoogte als deze twee legendes.

Vechten tegen de uitputting, de pijn overwinnen, de strijd aangaan met de elementen - kou, wind, regen of sneeuw - het gevecht met jezelf aangaan, waarbij je geest een innerlijke reis maakt: dat is waar Xav van houdt. Het gaat hem niet om de overwinningen, hoewel hij ze opeenstapelt (Marathon du Mont-Blanc, Ultra-Trail van Mt. Fuji in Japan). Energiek en gul rent hij de tijd achterna, zowel overdag als 's nachts. Zijn vrienden bevestigen dat hij een machine is!

 

Liefde voor de natuur

Aan de start van de wedstrijd, als in zijn hoofd gevoelens van angst en twijfel strijden met opwinding en verlangen, voelt de rustige en ongecompliceerde Xavier Thévenard zich vooral gelukkig. Want als het hem lukt zijn grenzen te verleggen, komt dat door het plezier en de emoties die de natuur hem schenkt. Als ski-instructeur zijn de bergen alles voor hem. Hij wil deze omgeving beschermen om nog lang te kunnen profiteren van de wilde ruimtes, de bossen, gletsjers, rivieren en alpenweiden die de ultratrail zo bijzonder maken. Om nog vaak intense momenten van samenzijn met zijn supporters te beleven. En vooral om nooit te stoppen met rennen, op weg naar nieuwe uitdagingen.

 

BEN_BECKER_UTMB_Xavier_Thevenard

- Related news -