Caroline GLEICH
© Quentin-Iglésis
Ski freeride
Caroline GLEICH
Ski Freeride - 34 years

Caroline_Gleich_Louis_Arevalo

"We all have a bright light inside of us to share!"

“We hebben allemaal een helder licht in ons om te delen!"

 

De Amerikaanse stort zich vol passie van steile hellingen, zoals ze zich ook vol passie inzet voor de goede zaak. Ze wilde eigenlijk bergbeklimmer worden en geen skiester. En nu combineert ze deze twee disciplines. Haar droombaan is om te voet de mooiste bergen ter wereld te beklimmen en er vervolgens vanaf te skiën. Caroline Gleich, die af en toe ook aan freeriden doet, stort zich vanaf de top nooit blindelings naar beneden, ze is altijd behoedzaam. Ze heeft veel beproevingen doorstaan en is te zeer gehecht aan het leven. Een leven vol sport en avontuur dat haar zo gelukkig maakt.

 

Aangetrokken door het hooggebergte

Caroline Gleich groeide op in Minnesota, omringd door bomen, meren en eindeloze vlaktes... Nergens een berg te bekennen! Die onbekende en afwezige bergwereld fascineerde het jonge meisje dat in haar geboortestad Rochester in een kleine zaal het klimmen ontdekte. Daarna stortte ze zich in Utah voor het eerst van de piste toen ze met haar ouders op wintersportvakantie ging. Dat was in de plaats waar ze nu woont, het skioord Park City. Het is ook de plek waar haar halfbroer, die haar de liefde voor de outdoorsport bijbracht, door een lawine werd meegesleurd. Caroline was toen 15 jaar.

 

In naam van de vrouwen

Het is dus allesbehalve toeval dat de professionele skiester en alpiniste hier, temidden van de enorme, met sneeuw bedekte toppen van de Wasatchbergen - een bergketen aan de rand van de Rocky Mountains - haar grootste uitdaging is aangegaan: de 90 routes van "The Chuting Gallery" (zoals beschreven in de gids van Andrew McLean) beklimmen en er daarna van afskiën. Een gevaarlijk traject, met bevroren watervallen, abseilen, gletsjerspleten en extreme routes, die de instructrice van het Utah Avalanche Center met een positieve houding en volledige controle heeft aangepakt. Caroline Gleich was in 2017 de eerste vrouw die deze monumentale prestatie - tot dan toe voorbehouden aan mannen - wist te voltooien. Voor het ex-model was het een glorieuze overwinning in haar strijd voor de gelijkheid van man en vrouw.

In 2019, een jaar nadat ze de op vijf na hoogste berg ter wereld, de Cho Oyu, had bestegen en op de ski's naar beneden was gegaan, beklom Caroline de Mount Everest via de noordoostkam, een van de moeilijkste routes. “Een beklimming voor de gelijkheid", uitgevoerd met haar partner Rob, maar zonder de linkerkruisband van haar rechterknie, die enkele weken daarvoor na een skiongeval was afgescheurd! Een adembenemende prestatie. Een les in moed.

 

Avonturierster en activiste

Caroline Gleich is erg actief op de sociale media en deelt daar verhalen en prachtige foto's. Via haar expedities wil ze iets nalaten. Ze wil een model zijn, een bron van inspiratie, om de andere sporters en haar gemeenschap te stimuleren de bergen te verkennen zonder ze kapot te maken en dit fascinerende en verrukkelijke universum in stand te houden. Gleich is afgestudeerd antropologe en klimaatactiviste. Ze werkt samen met verschillende ngo’s die zich inzetten voor milieubescherming. Het is haar manier om de natuur terug te betalen voor alles wat ze haar heeft gegeven: puur geluk.

 

Caroline heeft met Julbo het professionele model Elara ontwikkeld. Een skibril waarvan een deel van de opbrengsten zal worden overgemaakt aan de stichting POW (Protect Our Winter) en die symbool staat voor haar visie op het leven: vrolijk en geëngageerd.

 

CarolineGleich_FirstSecond_maximemoulin

- Related news -